Οι 10 λόγοι για να γράψετε μια λίστα δέκα σημείων


Όσο κλισέ και αν ακούγεται, οι λίστες είναι παντού και πάντα θα υπάρχει ένας λόγος για να γράψουμε μια λίστα. Όταν πρόκειται για ιδέες που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, για οποιαδήποτε λόγο και σε οποιοδήποτε επάγγελμα, η λίστα είναι ο καλύτερος φίλος μας. Ας δούμε δέκα από τους λόγους γιατί οι δεκάλογες λίστες είναι τόσο δημοφιλής.


1. Το δέκα είναι ένας ιδιαίτερος αριθμός
Τα παιδιά μαθαίνουν να μετρούν πρώτα μέχρι το δέκα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν δέκα δάκτυλα στα πόδια και στα χέρια. Μετράμε μεγάλους αριθμούς σε πολλαπλάσια του δέκα. Οι δεκάλογοι κατάλογοι (Top ten lists) δεν δείχνουν μόνο ένα χρήσιμο πράγμα, αλλά 10 από αυτά.



2. Οι λίστες κάνουν αυτό που υπόσχονται
Οι δεκάλογες λίστες είναι ένα σημαντικό εργαλείο που προσφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες που δεν αποκλίνουν από τον στόχο τους. Οι αναγνώστες γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα διαβάσουν από τον τίτλο.


3. Είναι εύκολο να διαβαστούν
Οι αναγνώστες είναι απασχολημένοι με μια χίμαιρα πληροφοριών από τα υπόλοιπα ενημερωτικά άρθρα. Ο κατάλογος δεν χρειάζεται χρόνο για να διαβαστεί. Επιπλέον ο τίτλος των άρθρων δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να επιλέξουν πραγματικά αν θέλουν να το διαβάσουν, χωρίς να τους εξαπατήσουν. Δεδομένου λοιπόν ότι οι λίστες είναι πραγματικά μια σειρά από τίτλους, κατέχουν το βασικότερο πλεονέκτημα.


4. Είναι εύκολα επιλέξιμες
Οι τοπ 10 (Top Ten) κατάλογοι έχουν κατακλίσει το Διαδίκτυο, και όχι άδικα. Απευθύνονται στην αρχέγονη αίσθηση της περιέργειας. Δεν θα θέλατε να μάθετε ποια είναι τα 10 καλύτερα φαγητά για αυτήν την εποχή; Σίγουρα ναι.




5. Μοιράζονται πολύ εύκολα
Κοιτάξτε στο λογαριασμό σας στο Facebook, σίγουρα είδατε μια λίστα. Οι άνθρωποι αγαπούν να κοινοποιούν αναρτήσεις με λίστες και να επιδεικνύουν στους φίλους τους συγκεντρωτικά τα στοιχεία από την λίστα.

6. Η λίστα είναι συνοπτική
Οι λίστες, ως εκ φύσεώς, τηρούν το περιεχόμενο τους και διατηρούν το περιεχόμενο συγκεντρωτικό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες προσθήκες που προκαλεί διαφυγή του αναγνωστικού κοινού.


7. Οι άνθρωποι τις διαβάζουν πραγματικά
Οι “Αναγνώστες” είναι πραγματικά “Scanners” σε απευθείας σύνδεση. Αν δεν βρουν ενδιαφέρον αυτό που ψάχνουν, φεύγουν αστραπιαία από την σελίδα. Οπότε όσο πιο αναγνώσιμο είναι το κείμενο, τόσο πιο εύκολα θα μείνουν για να το αναγνώσουν όλο.


8. Είναι χρήσιμες
Οι λίστες εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λεπτομέρειες ενός θέματος, είναι ικανές να διδάξουν το κοινό. Οι λίστες με διαδικασίες βήμα-βήμα είναι ιδιαίτερα κατανοητές και προσφέρουν μεγάλη ευκολία στον χρήστη να κρατήσει σημειώσεις.


9. Είναι οργανωμένες
Οι λίστες έχουν την ικανότητα να κρατούν τις σκέψεις μας σε μια τάξη. Ακόμα κι οπτικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος τις απομνημονεύει με μεγαλύτερη ευκολία.


10. Οι λίστες είναι διασκεδαστικές
Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ οι λίστες. Ειδικά στις λίστες οδηγιών (βήμα-βήμα). Λιγότερο ενδιαφέρουσες είναι οι λίστες με προϊόντα. Οι πιο διασκεδαστικές όμως, είναι οι λίστες που βασίζονται στην βαθμονόμηση. Κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια