Τα 10 ψηλότερα βουνά στον κόσμο


Γνωρίστε τα 10 ψηλότερα βουνά του κόσμου και όχι μόνο. Η φύση είναι γεμάτη ομορφιές που περιμένει να τις ανακαλύψουμε. Μια συνεχής ανακάλυψη, από τις αχανείς πεδιάδες έως τα εντυπωσιακά σπήλαια ανά τον κόσμο ένα σκηνικό έτοιμο για περιπλάνηση. Οι τεράστιες οροσειρές και τα πανύψηλα βουνά περιμένουν τον άνθρωπο να τα ανακαλύψει. Παρακάτω θα δούμε 10 από τα μεγαλύτερα βουνά της υφηλίου αλλά και το μεγαλύτερο βουνό που βρίσκεται στον Άρη…


1. Έβερεστ (Everest)

To όρος Έβερεστ @ wikipedia
8,848 μέτρα
Νεπάλ (Κίνα)
Υψηλότερο βουνό στη Γη (Και στην Ασία)


2. Ελμπρούς (Elbrus)

Υψηλότερο στην Ευρώπη
5,642 μέτρα
Ρωσία
Το Ελμπρούς είναι το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης.
3. Πούντσακ Τζάγια (Puncak Jaya)
Υψηλότερη κορυφή στην Αυστραλία
4,884 μέτρα
Παπούα, Ινδονησία
Η Πούντσακ Τζάγια ή Πυραμίδα Κάρστενς είναι η υψηλότερη κορυφή του όρους Κάρστενς στην οροσειρά Σουντίρμαν των κεντροδυτικών υψιπέδων της Επαρχίας Παπούα, στην Ινδονησία. Με ύψος 4,884 metres (16,024 ft) από τη στάθμη της θάλασσας η Πούντσακ Τζάγια είναι το υψηλότερο βουνό στην Ινδονησία, το υψηλότερο στη νήσο Νέα Γουινέα, η υψηλότερη κορυφή στην ηπειρωτική Αυστραλία, η υψηλότερη στην Ωκεανία και το 5ο υψηλότερο βουνό στη Νοτιοανατολική Ασία.4. Ντενάλι ή ΜακΚίνλεϊ (Denali or McKinley)
Υψηλότερη στη Βόρεια Αμερική
6,194 μέτρα
Αλάσκα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
5. Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro)

Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής
Υψηλότερο στην Αφρική
5895 μέτρα
Τανζανία
Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό.6. Ακονκάγκουα (Aconcagua)
Υψηλότερη στη Νότια Αμερική
Ακονκάγκουα (Aconcagua)
6,961 μέτρα
Αργεντίνη
Η Ακονκάγκουα ή Ακονκάγουα είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική και βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής.7. Όρη Έλσγουορθ (Ellsworth)
Υψηλότερη στην Ανταρκτική
Όρος Βίνσεν (Vinson)
4,892 μέτρα
Το Όρος Βίνσεν είναι το υψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής, στην οροσειρά Σέντινελ των ορέων Έλσγουορθ, στην Τράπεζα πάγου Ρον κοντά στη βάση της χερσονήσου της Ανταρκτικής.8. Μάουνα Κέα (Mauna Kea)
Ψηλότερο από τη βάση στην κορυφή
10,058 μέτρα
Νήσος Χαβάη, Χαβάη
Τα περισσότερο από αυτό το βουνό είναι κάτω από το νερό, μόνο 4,205 μέτρα είναι πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το Μάουνα Κέα είναι ένα ηφαίστειο στο νησί Χαβάη και είναι επίσημα το υψηλότερο σημείο στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη.9. Τσιμποράσο (Chimborazo)
Υψηλότερη από κοντά τον ισημερινό
6,268 μέτρα
Εκουαδόρ
Το Τσιμποράσο είναι προς το παρόν αδρανές ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού, στις Άνδεις. Η Γη διογκώνεται στο μέσον της, έτσι ώστε η άκρη αυτού του βουνού (περίπου στον ισημερινό) είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στη Σελήνη σε σχέση με το Έβερεστ.10. Όρος Όλυμπος (Olympus Mons)

Το όρος Όλυμπος στον Άρη
Υψηλότερο βουνό στον Άρη
21,9 χιλιόμετρα!
Το ανενεργό σήμερα ηφαίστειο Όλυμπος είναι το πιο ψηλό γνωστό βουνό στο Ηλιακό Σύστημα και βρίσκεται στον πλανήτη Άρη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια