Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα στον πλανήτη


Επικίνδυνα μπορούν να γίνουν σχεδόν όλα τα ζώα, όπως και ο άνθρωπός. Κάποια όμως τα έχει προικίσει η φύση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να μπαίνουν πρώτα στην λίστα και να θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα ζώα. Παρακάτω παραθέτουμε τα δέκα πιο επικίνδυνα ζώα.




10. Ο «Δηλητηριώδης βέλος» βάτραχος

Ο βάτραχος αυτός αποκαλείται και «Δηλητηριώδης βέλος» επειδή, προκειμένου να προστατευτεί από τα αρπακτικά, το δέρμα της πλάτης του εκκρίνει μια νευροτοξίνη, την οποία εκτινάσσει σε ποσότητα αρκετή για να σκοτώσει 10 ανθρώπους. Ζει στην Κεντρική και Νότια Αμερική και ανήκει στο γένος δενδροβάτης. Σε αντίθεση με τους κοινούς βατράχους, είναι ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα χρώματά του είναι πολύ έντονα. Το μέγεθός του είναι πολύ μικρό, λιγότερο από 1,5 εκατοστό και ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια.



9. Αφρικανικός βούβαλος


Έχει ύψος πάνω από 1,5 μέτρο, μήκος 3,4 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 1 τόνο! Το χρώμα του είναι μαύρο ή σκούρο καφέ και τα κέρατά του σχηματίζουν μισοφέγγαρο, αλλά τα μεγέθη τους ποικίλλουν. Οι βούβαλοι εξασκούνται μεταξύ τους με παιχνίδι ή πραγματικούς καυγάδες, πλησιάζοντας και χαμηλώνοντας τα κέρατα. Όταν όμως νιώθει ότι απειλείται, καλεί συναγερμό και όλη η αγέλη κατευθύνεται πάνω στον εχθρό. Όταν μυρίζονται τον κίνδυνο, επιτίθενται με τα αιχμηρά κέρατά τους. Ακόμα και τα λιοντάρια τα φοβούνται και αποφεύγουν να τα πλησιάσουν. Κάθε χρόνο αυτού του είδους το βουβάλι, ευθύνεται για πολλούς θανάτους ανθρώπων.



8. Πολική Αρκούδα


Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος και θεωρείται ένα από τα δύο μεγαλύτερα σαρκοβόρα του πλανήτη. Οι αρσενικές ζυγίζουν πάνω από 750 κιλά, ενώ οι θηλυκές περίπου 250. Η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο τρίχωμά της την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς της. Κυνηγάει στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό και μπορεί να καταβροχθίσει 20 κιλά φαγητό σε μια ώρα. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και ζει το πολύ 40 χρόνια.



7. Αφρικάνικος Ελέφαντας


Οι αφρικάνικοι ελέφαντες, δεν είναι και τόσο φιλικοί όσο μπορεί να νομίζουμε. Σκοτώνουν πάνω από 500 ανθρώπους κάθε χρόνο, είτε πατώντας τους, είτε ξεσκίζοντάς τους με τους αιχμηρούς χαυλιόδοντες. Θεωρείται πολύ επικίνδυνο, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ελεφάντων. Ζυγίζει σχεδόν 6 τόνους, το μήκος του φτάνει τα 7,5 μέτρα –μαζί με την προβοσκίδα, ενώ το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα.



6. Αυστραλιανός κροκόδειλος (ή Κροκόδειλος αλμυρού νερού)


Ζει στη Βόρεια Αυστραλία και στη Νοτιοανατολική Ασία. Έχει μήκος 5-7 μέτρα και ζυγίζει 1,6 τόνους περίπου. Αυτό το ερπετό είναι ικανό να σκοτώσει κάποιο άλλο ζώο που να ζυγίζει 1 τόνο, σε λιγότερο από ένα λεπτό. Έχει το ισχυρότερο δάγκωμα στη φύση και είναι ο μεγαλύτερος παράκτιος κίνδυνος της Αυστραλίας, αφού μένει ακίνητος για ώρες σαν κούτσουρο που επιπλέει, ώστε να δελεάσει το θύμα του και περιμένει περαστικούς.



5. Αφρικανικό Λιοντάρι


Είναι υπεύθυνα για το θάνατο περίπου 70 ανθρώπων κάθε χρόνο στην Τανζανία. Είναι πολύ επικίνδυνα και άμα βάλουν τη λεία τους στο μάτι, δύσκολα ξεφεύγει. Το αφρικανικό λιοντάρι είναι ο τέλειος κυνηγός. Το αρσενικό λιοντάρι ζυγίζει περίπου 250 κιλά, ξεχωρίζει οπτικά από την χαίτη του και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αιλουροειδές μετά την τίγρη. Τα λιοντάρια στην φύση ζουν περίπου 10-14 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία ζουν πάνω από 20 χρόνια.



4. Λευκός καρχαρίας


Είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα σε μήκος και να ζυγίζει μέχρι και 5 τόνους. Σε γενικές γραμμές, δεν επιτίθενται στον άνθρωπο με την έννοια να τον φάει ή κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που κάνει τον λευκό καρχαρία επικίνδυνο για τους ανθρώπους, είναι τα δοκιμαστικά δαγκώματα που κάνει. Στο 95% των περιπτώσεων, οι καρχαρίες δαγκώνουν μια φορά μόνο το θύμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για συστηματικό κυνήγι. Η μυρωδιά του αίματος τον εξιτάρει, τον πιάνει αμόκ και επιτίθεται σε οτιδήποτε κινείται. Τα κρούσματα στην Αυστραλία φτάνουν 50-100 κατά μέσο όρο το χρόνο και από αυτά τα δέκα είναι θανατηφόρα.



3. Αυστραλιανή τσούχτρα


Η αυστραλιανή τσούχτρα έχει σχήμα σαλατιέρας. Έχει 60 πλοκάμια μερικών μέτρων, τα οποία έχουν 5 χιλιάδες κελιά το καθένα με τοξίνη που μπορεί να σκοτώσει έως 60 ανθρώπους σταματώντας την καρδιά ή τους πνεύμονες. Επίσης, η μέδουσα κολυμπάει με τρεις έως τέσσερις κόμβους που σημαίνει 1,5 με 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.



2. Ασιατική κόμπρα


Η ασιατική κόμπρα ζει σε θερμές χώρες, όπως η Ασία και η Αφρική. Το σώμα της φτάνει περίπου τα δύο μέτρα σε μήκος και τρώει, σαύρες, ποντίκια, βατράχους, σκουλήκια και μικρά θηλαστικά που κυνηγούν κυρίως τη νύχτα. Το δηλητήριό της είναι ιδιαίτερα νευροτοξικό και συνήθως με ένα τσίμπημα σκοτώνει το θύμα της. Παράγεται από σιελογόνους αδένες που βρίσκονται πίσω από τα μάτια και αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες. Η ασιατική κόμπρα δεν είναι το πιο δηλητηριώδεις φίδι αλλά το πιο θανατηφόρο, λόγω της ποσότητας του δηλητηρίου που κατέχει.



1. Κουνούπι


Εξαιτίας της ελονοσίας, το κουνούπι είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα που προαναφέραμε. Ένα τσίμπημα στον άνθρωπο είναι αρκετό για να του επιφέρει ακόμα και το θάνατο από ελονοσία ή άλλες ασθένειες. Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο με 3.500 περίπου είδη στον κόσμο και τρέφεται με νέκταρ και γύρη από διάφορα λουλούδια. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να μπορούν να κάνουν αυγά, γι’ αυτό και τσιμπάνε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια